top of page

KRINGACTIVITEITEN 

Hieronder staan verschillende kringactiviteiten die te maken hebben met het thema ziek zijn / dokter. 

Twee-gesprek thema ziek zijn

Hou in de kring een gesprek met de kinderen over het onderwerp ziek zijn, dokter, ziekenhuis. Laat ze dit in tweetallen doen zodat ze allemaal genoeg tijd hebben om ervaringen te delen met elkaar. Vraag na afloop een paar kinderen te vertellen in de hele kring wat ze in het twee-gesprek hebben verteld.

Wat zit er in een dokterskoffer?

Wat zit er allemaal in een dokterskoffer? Hiervoor kan je of een afbeelding op het digibord laten zien, een echte of een speelgoedkoffer meenemen. Bespreek alle voorwerpen met de kinderen. Heb je het ooit eerder gezien? Waar heb je het ooit eerder gezien? Waar wordt het voor gebruikt?

Taalopdracht: Eventueel kan je de woorden nog analyseren. Laat de kinderen de woorden klappen in woordstukjes of vertellen met welk letter het woord begint. 

Rekenopdracht: Heb je meerdere dokterskoffers of gebruik je een afbeelding zorg er dan voor dat je van de voorwerpen meerdere stuks hebt. Kijk samen met de kinderen hoeveel je van alles hebt. Waar heb je er het meest van? En het minste? 

Pillenpotjes vullen

Als je in bezit bent van een aantal potjes is het leuk om hier pillenpotjes van te maken. Verzamel wat voorwerpen die lijken op pillen (bierdopjes, kralenplank-kralen, muntjes enz.) Vertel de kinderen dat de pillen in de pillendoosjes gestopt moeten worden. In het eerste pillenpotje moet 1 pil komen. In het tweede potje 2 pillen enz. Uiteindelijk zijn vragen als waar zitten er het meeste pillen in? En de minste? Waar zitten er 6 pillen in? Als we deze twee potjes bij elkaar doen hoeveel pillen heb je dan? 

Eventueel kan je deze activiteit in de werkles zelfstandig door kinderen opnieuw laten doen. (Kan ook op papier) 

Fruit tellen

Thema ziek zijn hangt natuurlijk heel mooi samen met thema gezondheid. Kijk samen met de kinderen wat iedereen voor fruit bij heeft. Hoeveel appels zijn er? En peren? Maak een staafdiagram met de kinderen samen. Zo wordt het duidelijk waar er het meeste van is en het minste. Laat ze zelf zoveel mogelijk meehelpen. Gebruik in Gynzy de handige tool om een staafdiagram te maken. 

Wegen

Wat is er leuker dan bezig te zijn met je eigen lichaam. Begin in de kring met kleine weegschalen zoals een speelgoedweegschaal of een keukenweegschaal. Wat kunnen we hier allemaal in doen? Hoe zwaar denk je dat het is? Wat is zwaarder een pop of een potlood? Ga hierna samen met de kinderen naar een weegschaal kijken waarbij de kinderen zichzelf kunnen wegen. Wie denk dat hij het zwaarste is van de klas? Is dat ook zo? Hoe zwaar ben je dan? 

Tip voor de werkles: laat twee of drie kleuters de rest van de klas wegen. Misschien zijn er al kleuters in je klas die de cijfers op kunnen schrijven zodat ze aan het eind van de werkles in de kring kunnen vertellen wie het zwaarste was. 

Tip 2 voor de werkles: laat een paar kleuters zelf aan de slag gaan met de weegschalen. Laat ze op zoek gaan naar hele zware dingen en lichte dingen, kunnen ze ook iets vinden wat evenveel weegt? Laat ze de dingen die evenzwaar zijn op papier tekenen om even later aan de kring te laten zien. 

Meten

Ga hetzelfde doen als dat je met het wegen hebt gedaan. Pak verschillende dingen waar je iemand mee op kan meten. Of heb je daar niks voor nodig? (Handen en voeten meten) Laat de kinderen zelf bedenken hoe je iemand op kan meten. Kijk voor andere ideeën en vragen bij het stukje wegen. 

Letterhuisje Z

Al ooit gehoord van het letterhuisje? Lees er hier meer over. Bij het thema ziek zijn kan je de letter Z of D gebruiken als "themaletters". Laat de kinderen allemaal voorwerpen meenemen die met de letter Z beginnen. Mochten er al kinderen zijn die het leuk vinden om de naamkaartjes erbij te schrijven laat ze dit zelf doen! 

My body (Engelse les)

Bij mij in de klas wordt er Engels gegeven. We gebruiken hiervoor de methode "Take it Easy". Ik probeer zelf zoveel mogelijk aan te sluiten bij het thema ook met het geven van Engels. Gelukkig zit bij de methode een hoofdstuk gezondheid wat ik goed kon gebruiken. Zelf heb ik op YouTube nog een filmpje gevonden over de skelettendans. De kinderen vonden dit helemaal geweldig en mochten zelf mee dansen. 

Please reload

Fruit tellen, thema gezondheid, kleuters
Wegen , thema gezondheid, kleuters
Letterhuisje, thema ziek zijn, kleuters
bottom of page