KRINGACTIVITEITEN
Hieronder staan verschillende kringactiviteiten die te maken hebben met het thema piraten.
Flessenpost
Doelen:
De kinderen:
-
Maken kennis met het thema.
-
Nemen actief deel aan een gesprek.
-
Kunnen de aandacht gedurende een langere tijd vasthouden.
-
Kunnen gericht antwoord op vragen geven.
-
Breiden de woordenschat uit.
Materiaal:
-
Schatkaart (a4 eventueel de randen een beetje
-
laten afbranden zodat de kaart er oud uitziet)
-
Doorzichtige fles
-
Schatkaart
-
Schatkist
Voorbereiding
Stop een schatkaart met daarop de plattegrond van de school in een doorzichtige fles en laat de fles ergens in je klas rondslingeren. Op de schatkaart staat een kruis naar een andere plek in de school waar de volgende schatkaart weer verstopt ligt. Dit kan je zo een paar keer doen. De uiteindelijke schatkist begraaf je in de zandbak waardoor de kinderen de kist echt moeten opgraven. Succes gegarandeerd! Lees snel verder...
Voorwerpenles
Verzamel zo veel mogelijk voorwerpen rondom het thema en leg ze in het midden van de kring. Bespreek de voorwerpen samen met de kinderen en laat ze ook bedenken waarvoor piraten het zouden gebruiken. Missen ze misschien nog voorwerpen?
Mocht je niet genoeg voorwerpen hebben kan je altijd gebruik maken van een praatplaat. Een mooie praatplaat vind je hier. Wat zien de kinderen allemaal? Wat is een anker? Waarvoor heb je het nodig? Ga met de kinderen in gesprek!
Extra: Vertel na afloop van de les dat je samen met de kinderen een piratenboot wil gaan maken in de klas. Wat heb je allemaal nodig? Hoe kan je dat maken? De kinderen uit mijn klas werden hier erg enthousiast van.
Startactiviteiten
Taalactiviteiten
Letter W aanbieden
Mocht je het boek van Woeste Willem hebben aangeboden dan kan je de letter W centraal stellen dit thema. In mijn klas is hiervoor gekozen omdat de letter P van piraten al is aangeboden bij het thema sinterklaas (Piet). Je kan ook eventueel nog de letter F van Frank centraal stellen. Gebruik hiervoor de lessen van Gynzy voor. Deze vind je hier. (werkt de link niet, zoek dan bij gynzy op 'letter W' in de zoekbalk.)
Laat de kinderen de W vaak hardop zeggen en laat ze de W schrijven in de lucht of op het digibord. Je kan ook eventueel de les over de W van kleuteruniversiteit gebruiken, deze is gratis!
Tip voor in de werkles: Laat de kinderen de letter W maken met vingerverf. Dit is een leuke tactiele werkvorm.
Les over voorzetsels
Doelen:
Standpunt innemen
Voorzetsels leren kennen
Materiaal:
Huisje
Poppetje (piraat)
Vlieger van Frank
Deze les is om leerlingen te leren wat voorzetsels zijn. Als introductie kan je dit filmpje gebruiken.
Zorg dat je als voorbereiding een huisje bouwt in het midden van de kring. Dit kan je doen met bijvoorbeeld doen met grote blokken. Nadat je het filmpje hebt laten zien vertel je dat Woeste Willem (het poppetje) steeds de vlieger ergens anders neer gaat leggen. De kinderen gaan benoemen waar de vlieger is. Op het huis, in het huis, aan de linkerkant, rechterkant, achterkant, voorkant, onderkant. Als de kinderen dit doorhebben kan je het iets moeilijker maken. Vertel nu dat Woeste Willem ergens gaat staan en dat de kinderen moeten vertellen aan Woeste Willem waar hij de vlieger kan vinden. De kinderen moeten nu dus het standpunt aannemen van Woeste Willem.
Als afsluiting kan je nog een spelletje met de kinderen doen. Vertel ze op de stoel te gaan staan, langs de stoel, voor de stoel, onder de stoel en noem maar op. Eventueel nog een leuk filmpje om het voorzetsel 'tussenin' te laten zien vindt je hier. Het is een filmpje van Sesamstraat.
Letterhuisje W
Al ooit gehoord van het letterhuisje? Lees er hier meer over. Bij het thema ziek zijn kan je de letter W van Woeste Willem of de letter F van Frank gebruiken als "themaletters". Laat de kinderen allemaal voorwerpen meenemen die met de letter W of F beginnen. Mochten er al kinderen zijn die het leuk vinden om de naamkaartjes erbij te schrijven laat ze dit zelf doen!
Rekenen
Huisje boompje beestje
Het ontwikkelingsmateriaal 'huisje boompje beestje' past goed in het piratenthema. Waarom? Omdat het gaat om het leggen en bekijken van plattegronden. Als je naar de kinderen de koppeling legt dat piraten moeten leren kaartlezen zijn ze al snel enthousiast en willen ze aan de gang.
Wat moet je doen bij het spel?
De kinderen pakken steeds een foto uit een doos met daarop verschillende voorwerpen zoals dieren, bomen en huizen. Ze gaan met behulp van de materialen deze foto na leggen. Goed voor het ruimtelijk inzicht en als je het in twee-tallen laat doen, moeten ze ook nog goed samenwerken.
Drijven en zinken
Doelen:
Voorspellingen doen
Begrippen drijven en zinken aanbieden
Benodigdheden:
Bak met water (liefst doorzichtige bak)
Verschillende voorwerpen (andere voorwerpen dan op het werkblad)
Voorwerpen van het werkblad
Ga samen met de kinderen kijken welke voorwerpen er allemaal blijven drijven en welke voorwerpen er zinken.
Lijst met eventuele voorwerpen:
echte wortel en een neppe wortel, kwast, flesje water, speelgoedautootje, leeg zeepflesje, plastic bakje, schaar, legoblokje, schelp, borstel, klein houten blokje en een groter houten blokje, plastic vork.
Laat vooraf de kinderen steeds voorspellen, zou het voorwerp blijven drijven of niet? Laat na de kringactiviteit de kinderen om de beurt bij de watertafel. Laat ze hier zelfstandig kijken of voorwerpen blijven drijven of zinken. Hierbij vullen ze het werkblad in.
Goudstukken tellen
Doelen:
De cijfers tot en met 12 herkennen en benoemen
Materialen:
Telkaarten tot en met 12
12 bakjes
Gouden munten
Vertel dat je uit de schatkist gouden munten hebt gehaald en dat je benieuwd bent hoeveel het er zijn. Kunnen de kinderen mee tellen?
Laat eerst de kinderen alle getallen benoemen d.m.v. de telkaarten te laten zien. Leg hierna de kaarten 1 tot en met 5 in de kring en zet hierachter schatkistjes of bakjes. Ga samen met de kinderen kijken hoeveel gouden munten er in elk bakje moeten om te zorgen dat het getal klopt. Doe dit tot en met 12.
Als afsluiting zou je steeds zelf een bakje kunnen vullen en de kinderen laten tellen of het klopt. Klopt het niet? Hoeveel moeten er nog bij of uit?
Tip voor in de werkles: Maak van deze taak een zelfstandig werken taakje. Werk nu met kleine parels zodat de kinderen ook nog werken aan de fijne motoriek.
Muziek
Piraatje en de golf
Op het liedje 'Zeg roodkapje waar ga je heen' heb ik een piratenliedje op verzonnen.
Op een trommel sla ik het ritme van het liedje.
Het liedje gaat als volgt:
Zeg piraatje waar ga je heen,
zo alleen, zo alleen.
Zeg piraatje waar ga je heen,
zo alleen.
Ik ga een schatkist vinden,
op een eiland, op een eiland.
Ik ga een schatkist vinden,
op een eiland.
Op de zee zijn wilde stormen,
op de zee, op de zee.
Op de zee zijn wilde stormen,
op de zee.
Ik ben niet bang voor wilde stormen,
ben niet bang, ben niet bang.
Ben niet bang voor wilde stormen,
ben niet bang.
Pas maar op daar komt de golf,
pas maar op, pas maar op.
Pas maar op daar komt de golf,
pas maar op.
Om er een spelletje/dramales van te maken kies je van te voren een piraat uit. Deze mag de piratenkleren aan of een piratenhoed op en mag door de klas/kring lopen. Een ander kind is de golf. Dit kind gaat op het eind van het liedje proberen de piraat te tikken. De piraat probeert om op de plek van de golf te gaan zitten.
Door het gebruik te maken van een trommel maak je het op het eind spannender door sneller te slaan.
Liedje Woeste Willem
Leer de kinderen het liedje van Woeste Willem.
Woeste Willem( melodie van Opa Bakkebaard)
Hier is Willem, Woeste Willem
Woeste Willem is piraat
Hij kan werken, heel hard werken
Wil jij weten hoe dat gaat?
Hij schrobt het dek, met een bezem, met een bezem
Hij schrobt het dek, zo schrobt hij het dek.
Hij zoekt een schat, met een schatkaart
Hij snijdt zijn brood, met een sabel
Hij hijst het zeil, met z’n handen
Tip: Laat een van de kinderen een piratenhoed op doen en door de kring lopen. Hij mag in de kring het lied uitbeelden. Laat de kinderen ook eens een keer zingen als echte piraten (zware mannenstemmen)
Piratendans
Op zoek naar een leuke piratendans? Kijk hier voor een liedje over piraten.
Aadje Piraatje
Lees samen met de kinderen de 5 verhalen van het boek 'Aadje Piraatje' voor. Het bijbehorende liedje kan je hier vinden. Evtentueel kan je ook nog de digibordles 'Aadje Piraatje' van kleuteruniversiteit aanschaffen. De kinderen genieten van de verhalen!