top of page
Portfolio

Bij ons in de klas wordt er voor elk kind een kinderdagboek bijgehouden in Horeb. In dit kinderdagboek beschrijf je wat over het ontwikkelingsverloop of het groeiproces van een kind wilt opmerken. Het gaat erom dat de belangrijkste momenten van het dagelijkse werk vast legt.

 

Het is belangrijk om materiaal te verzamelen dat zo objectief mogelijk laat zien hoe je aan bevindingen en conclusies komt. Dat materiaal verzamel je in een map van elk kind, die bij het kinderdagboek hoort. Een ‘portfolio’. Hierbij kan je denken aan:

  • Foto’s van activiteiten;

  • Tekeningen van kinderen;

  • Teksten van kinderen;

  • Werktekeningen of foto’s van constructies;

  • Spel-en gespreksprotocollen.

 

Het zijn dus allemaal dingen die uit het dagelijkse werk komen van het kind. Het werk wordt voorzien van feedback van de leerkracht en de datum. Om de ouders betrokken te maken bij een thema kan je aan het eind van elk thema een portfolioavond houden. Ouders gaan dan samen met hun kind in gesprek over het portfolio. Ouders krijgen van te voren een document met gerichte vragen die ze kunnen stellen aan hun kind. Zo zorg je ervoor dat het niet blijft bij ‘vond je dit werkje leuk om te doen’. Vooraf aan de portfoliogesprekken zorgt de leerkracht voor een korte presentatie over wat er allemaal is gebeurd in het thema. Ik heb zelf deelgenomen aan deze presentatie en heb bij gesprekken gezeten tussen ouders en kind. De reflectie kun je hier vinden.

 

 

Portfoliogesprekken

Ouderbetrokkenheid bij een thema 

Ouderbetrokkenheid is een actueel onderwerp. Wat heeft een leerkracht van ouders nodig? Ik vind het belangrijk dat ouders betrokken worden bij het werk van hun kind. Ouders hebben vaak weinig toegang in de klas. (Hoeffgen & Burg, 2013)

Portfoliogesprekken tussen ouders en kind

Portfolioavond 

Op de portfolioavond zelf wordt er van te voren ook altijd een presentatie gehouden over de recente ontwikkelingen die we met de kinderen hebben gemaakt. Ik vertel in het filmpje over Engels bij de kleuters, het is pas sinds dit jaar dat Engels gegeven wordt bij de kleuters. 

bottom of page