top of page

Met thematisch werken bedoelen we het werken rondom een thema. In dit thema komen alle vakgebieden aan bod. Vaak zie je vakintergratie hierin terugkomen. Bij de uitwerking van een thema zie je dit ook terugkomen in de doelen die er gesteld worden bij een activiteit. Bij het bouwen van een stoomboot in de bouwhoek komt en het rollenspel erbij kijken wat er onderling gespeeld wordt, ruimtelijk inzicht en de grove motoriek. 

Thematisch werken 

Basis-ontwikkeling

Horeb 

Observeren is een voorwaarde om goed onderwijs te kunnen bieden. Maar wat is nu precies observeren? Met alleen kijken komen leerkrachten er niet. Want vooral door met kinderen handelend, pratend, spelend en werkend bezig te zijn kom je te weten wat een kind echt bezighoudt, wat het wil, welke betekenis het aan activiteiten en inhouden verbindt en wat het kan.

 

Als leerkracht heb je veel zicht nodig op je kinderen om hen te kunnen begrijpen. Het helpt als je hierbij een helder kader hebt waar aandachtspunten voor observaties in staan. Dat kader kan je terugvinden in de uitgangspunten van Basisontwikkeling. De doelen van Basisontwikkeling geven aan welke ontwikkeling- en leerprocessen belangrijk zijn voor de onderbouw. In de cirkel van Basisontwikkeling vinden we drie ringen:

  • Basiskenmerken: psychologische voorwaarden voor ontwikkeling en leren

  • Brede ontwikkeling die het hele menselijk handelen doortrekt

  • Specifieke kennis en vaardigheden die voor een brede ontwikkeling nodig zijn

(Janssen-Vos, Pompert, & Schiferli, 1998/2001)

Thematisch werken 

HOREB staat voor Handelingsgericht Observeren, 

Registreren en Evalueren van Basisontwikkeling. Met dit online handelingsgerichte kwaliteitssysteem kunt u invulling geven aan Startblokken in de kinderopvang, Basisontwikkeling in de onderbouw en Ontwikkelingsgericht Onderwijs in de bovenbouw van de basisschool. HOREB bevat de aanwijzingen en instrumenten waarmee pedagogisch medewerkers, leidsters en leerkrachten ontwikkelingsgericht kunnen werken met kinderen vanaf de babyperiode tot en met einde basisonderwijs.HOREB is volledig digitaal en eenvoudig toepasbaar. Elke gebruiker krijgt een eigen account waarmee u direct kunt inloggen in de gegevens van uw eigen groep kinderen en de ontwikkeling van de kinderen bijhoudt. De beheerder op uw school kan eenvoudig een groep aanmaken, kinderen toevoegen en verwijderen.

(Horeb)

Om een beeld te schetsen hoe u een thema kunt koppelen aan het digibord geef ik u de kans om een uitgewerkt thema te bekijken. Nieuwsgierig? Klik snel op de knop hiernaast!
bottom of page